Login | Register
 
Email RSS Feed Twitter Facebook YouTube

DIARY DE UITDAGING

DIARY DE UITDAGING

22-31 mei 2011, De uitdaging

Ik ben actief binnen een internationale community van (H)DSLR filmmakers, vandaag ontving ik via Twitter een uitdaging. Filmmaker Philip Bloom heeft een nieuwe challenge opgesteld. Een aantal maanden geleden heb ik al eens deelgenomen aan een dergelijke challenge. Voor de prijzen doe ik het niet, het is vooral de inspiratie die voor mij een drijfveer is. De uitdaging is om een korte film met een lengte van ongeveer vier minuten te maken die geïnspireerd is door het voorspelde einde van de wereld. Op deze pagina van mijn dagboek zal ik het proces bijhouden dat uiteindelijk tot een film zal moeten leiden. De film moet voor 31 mei ingestuurd worden.
Dag1, 22 mei – De soundtrack
De brainstorm, direct schoten bij mij een aantal ideeën door het hoofd variërend van een time lapse opname tot complexe drama producties. Uiteindelijk ben ik op een concept gekomen dat zich in de loop van dit verslag zal ontvouwen. Totaal tegen mijn gewoonte in ben ik begonnen met het maken van een soundtrack. De eerste versie van de soundtrack is opgebouwd met tien audio lagen. Feitelijk betreft het vijf stereo track die ik heb samen gevoegd tot een basis voor de soundtrack. Uiteindelijk zullen er nog sound-effects toegevoegd worden. Bij het maken van een dergelijke soundtrack ben ik misschien wel meer een muzikant of muziekproducent dan een filmmaker. Het samenvoegen van verschillende muziekstukken, effect-geluiden en een gedicht heeft mij een inspirerende middag bezorgt.

Hieronder de eerste versie van de soundtrack, het volume van de track is aan het begin heel subtiel dus pas eventueel het volume van de speakers aan.Dag2, 26 mei – De mislukte time lapse
Ik heb het eerder meegemaakt: vuil op de frontlens en dus heb ik voor het starten van de opnames het objectief goed schoongemaakt. De interval timer op 5 seconden gezet en de opnames gestart. Helaas na het importeren bleek er alsnog vuil op de frontlens te zitten. En daarbij bleek de interval van 5 seconden te groot daardoor hebben de wolken een te hoge snelheid. Kortom de opnames kunnen de prullenbak in. En de les die ik geleerd heb volgende keer ook tijdens de opnames van een time lapse de frontlens controleren op stof. Probleem daarbij is dat je uit moet kijken dat je de camera niet beweegt en dat je niet met je hoofd voor de camera staat als er een opname gemaakt wordt. Anyway niets aan de hand, wachten op een nieuw mooi wolkendek en een nieuwe time lapse opname starten. (lees voor aanvullende informatie dit artikel)

De opnames voor de challenge beginnen overigens vertraging op de lopen de afgelopen dagen druk geweest met monteren en opnames. Heb wel alvast gewerkt aan de kleuren, of beter gezegd het ontbreken van kleuren, waarmee ik wil gaan werken in de film. Ben opzoek naar de duo-tone uitstraling die je bij fotografie en dan in het bijzonder bij het afdrukken op bariet-papier tegen komt.Dag3, 31 mei – Tijd te kort
Helaas heb ik de afgelopen week te weinig tijd gehad om met ‘vrijwerk’ aan de slag te gaan, films in opdracht gaan natuurlijk altijd voor. De deadline ga ik dus niet halen maar dat wil niet zeggen dat het project voor mij mislukt is. Zoals ik heb aangegeven doe ik vanwege de inspiratie mee aan dit soort challenges en dus is het dagboek wat dit project betreft nog niet gesloten.
Dag3.1, 31 mei – De wolken
Toen ik klein was kon ik uren naar de wolken kijken en zag ik daar allerlei figuren in, de wolken vertelde mij verhalen. En tot op de dag van vandaag zijn wolken een terugkerend thema in een aantal van mijn films. Voor de challenge heb ik de afgelopen week al een time-lapse opname gemaakt van de wolken maar deze opname kon de prullenbak in. Achteraf gezien een geluk bij een ongeluk. De dag van vandaag begon grauw met een smoezelig witte lucht waarin niets te zien was. Maar nu aan het eind van de dag: prachtige wolken tegen een blauwe lucht en de zon die door de wolken speelt. De camera op statief en een nieuwe time-lapse opname gestart. Wat dat betreft goed dat de eerder gemaakte opname de prullenbak in kon, de lucht is vandaag zoveel mooier. Tijdens de post-productie zal ik het materiaal zwart-wit maken. Maar het onderstaande frame uit de time-lapse laat zien hoe mooi wolken kunnen zijn.
Dag4, 2 juni – Klaar
vandaag de laatste opnames voor de film gemaakt, nog steeds niet over alles tevreden maar de deadline die aan de challenge verbonden is blijft natuurlijk een belangrijk onderdeel van het geheel. Als ik nog een aantal extra dagen voor opnames zou hebben zou ik nog wat correcties toepassen. Maar uiteindelijk ook tevreden met dit resultaat. De opdracht/uitdaging was dus om een film te maken die geïnspireerd is door het voorspelde einde van de wereld. Mij insteek is geweest dat met de dood van elk persoon een nieuw leven start. In de films zijn drie generaties verwerkt, mijn moeder, mijn dochter en ik zelf. Vooral de symboliek van de kringloop van het water is een belangrijk gegeven in deze film. Daarnaast heb ik zoals ik eerder in het dagboek vermeld heb veel aandacht aan de soundtrack besteedt. uiteindelijk liggen er iets van 12 audiolagen in een mix verwerkt, meerdere muziekstukken, geluidseffecten en general noise.