Login | Register
 
Email RSS Feed Twitter Facebook YouTube

DIARY EVENTS

DIARY EVENTS

12 september 2010 – opnames tijdens groot Kickbox gala

Op pad om opnames te maken tijdens een groot internationaal kickbox gala. Geen registratie van de partijen die gevochten zullen worden maar opnames voor een aantal backstage reportages. Het snelle werk waarbij je te maken hebt met slechte licht-omstandigheden. Daarnaast locaties zoals kleedkamers en gangen die het niet moeten hebben van hun mooie uitstraling, dus interviews op de gang terwijl er hordes mensen voorbij lopen en natuurlijk het bekende verschijnsel van mensen die op de achtergrond rare ‘bekken’ moeten trekken omdat ze zo graag ‘leuk’ in beeld komen. Kortom een knallende avond met bloed, zweet en tranen.

Op stap met en crew van drie man waarbij ik de camera hanteer en de twee andere personen de Tascam DR-100 audio-recorder hanteren en interviews afnemen. De moeilijkheid in tijdens dit soort opnames zit ‘m hoofdzakelijk in het feit dat je redelijk onvoorbereid aan de slag gaat. Je hebt vooraf wel wat afspraken gemaakt met mensen die je wil interviewen maar de meeste personen zullen ter plaatsen aangesproken moeten worden. Helaas kregen wij, in verband met uitzendrechten, geen toestemming om opnames van de wedstrijden (partijen) te maken en dus moesten wij ons volledig concentreren op de donkere corridoren van het sportcomplex.

Natuurlijk eerst de problemen met de perskaarten, vooraf kaarten geregeld maar als je dan bij de deur staat zijn de juiste personen niet op de hoogte. Na een paar telefoontjes konden wij dan toch naar binnen. Speciaal voor deze avond op stap met de compacte set. Dat betekend de camera op een compacte rig, slechts 1 objectief bij ons, een externe audio recorder, een mono-pod statief en de Vataron viewfinder welke ik tijdens deze opnames aan een praktijktest zou onderwerpen (zie review elders op deze site).

Met twee collega’s die her en der mensen uit de kleedkamers, zaal en gangen trokken om te interviewen wordt het voor de cameraman al heel snel hectisch. De ene opname is nog niet afgerond of er staat alweer een volgend persoon klaar om te worden ge├»nterviewd. En hierin schuilt een groot gevaar, vooral omdat er geen toestemming was om opnames van de wedstrijden te maken was het erg moeilijk om sfeerbeelden te draaien. En daarbij: doordat de verslaggevers erg fanatiek en enthousiast waren was er ook weinig tijd om sfeer-opnames te maken.

En juist deze sfeer-opnames zijn van groot belang als je in de montage zit. Je zal immers altijd in interviews moeten snijden en dus heb je al minimaal een aantal sfeer/cover-shots nodig om de beeldlassen te maskeren. Nu heb ik dit facet te veel uit mijn handen laten glippen en heb ik de sfeer-opnames even snel, snel tussendoor moeten maken. Uiteindelijk bleek ik tijdens de montage net voldoende shots te hebben om het verhaal te vertellen maar het hield niet over als het gaat om de hoeveelheid shots.

Dat brengt mij bij een belangrijk advies: Zorg er als cameraman altijd voor dat je voldoende tijd hebt om sfeershots op te nemen. Eis deze tijd ook op en je kan het beste afspreken dat je bijvoorbeeld tussen 20:00 uur en 20:30 uur bezig bent met het opnemen van deze shots en dat je dan geen tijd hebt om interviews op te nemen. Houdt de spreekwoordelijke poot stijf als het om dit punt gaat. Als cameraman ben je immers verantwoordelijk voor het beeldmateriaal!

Aan het eind van de avond wederom het bewijs dat je de beste opnames vaak niet tijdens het moment van de actie maakt maar juist op het moment dat alles voorbij lijkt te zijn. Nadat het evenement was afgelopen en de meeste bezoekers al lang naar huis waren kwamen wij op het parkeerterrein de organisator van het evenement tegen. En dat was HET moment om een interview af te nemen dat een grote journalistieke waarde heeft.

De afgelopen periode liggen vechtsport gala’s onder vuur omdat de burgemeester van Amsterdam deze gala’s wil verbieden. Tijdens het evenement zag je ook flink wat cameraploegen van televisiestations rondlopen om interviews af te nemen. Echter kan ik met trots vermelden dat ons interview de interviews van de verschillende omroepen heeft overklast als het gaat om de inhoud van het interview. Mede omdat de organisator op zijn gemak op weg was naar zijn auto was hij minder gespannen dan tijdens de opnames die gemaakt waren tijdens het evenement. Daarnaast bewees de compacte camera-set haar waarde. Want men voelt zich veel minder bedreigt als er opnames met een compacte DSLR camera worden gemaakt dan wanneer je met een grote ENG-set voor iemands neus staat. Kortom en avond die mij tot twee keer toe iets heeft laten zien wat ik al lang wist: neem de tijd voor cover/sfeer-shots en de beste quotes haal je op het moment dat iedereen al lang en breed weer thuis zit bij moeder de vrouw.