Login | Register
 
Email RSS Feed Twitter Facebook YouTube

EXTERN GELUID

EXTERN GELUID

Proloog
De geluidskwaliteit die de inwendige camera microfoon van DSLR camera’s geeft is voor het echte werk onbruikbaar. Voor wat ‘general noise’ kan het allemaal nog net door de beugel mits het geluid in de eindmontage van een muziek laag wordt voorzien. Je bent in vrijwel elke situatie dus genoodzaakt om aparte maatregelen te nemen om er voor te zorgen dat je de beschikking hebt over goed en bruikbaar geluid. Afhankelijk van het beschikbare budget zijn daar verschillende mogelijkheden toe.

No Budget
Je werkt als een one-man band en doet tijdens de opnames alles alleen. In dat geval kan je de keuze maken om een externe microfoon te gebruiken. Deze monteer je aan de hot-shoe aan de bovenzijde van de camera (flits schoen), deze microfoon zal de interne camera microfoon vervangen. Er zijn verschillende externe microfoons te koop die goed zijn te gebruiken. Je dient dan wel vooraf het opname niveau goed in te regelen. Geluid dat te zacht wordt opgenomen kan verdrinken in de ruis en geluid dat te hard wordt opgenomen kan weer oversturen. Het probleem met deze oplossing is dat er veel zaken zijn waar je tijdens de opname op moet letten. Naast het camerawerk moet je jezelf ook als geluidsman bezig gaan houden. Dit gaat vaak goed maar er komt ongetwijfeld een moment waarop je een keer een fout maakt. Al is het bijvoorbeeld maar omdat de plug van de microfoon los schiet. Dat is ook een groot nadeel van de audio mogelijkheden van een DSLR camera. De verbinding tussen de audio snoeren en de camera verloopt via een zo genaamde mini-jack plug. Dit is en compacte oplossing maar tevens ook een erg kwetsbare oplossing.

Je kan ook gebruik maken van en externe audio recorder welke een ingebouwde microfoon heeft. Dit heeft als groot voordeel dat het geluid niet door de camera maar door een externe recorder wordt opgenomen. Hiermee schakel je de gehele audio recorder van de camera uit, deze neemt wel geluid op maar zal tijdens de montage slechts dienen als guide-track. De kwaliteit van de microfoons op zo’n externe audio recorder is beter dan de kwaliteit van de ingebouwde microfoon. Verwacht van deze microfoons echter geen top kwaliteit geluid. Dus je kan altijd de keus maken om een externe microfoon aan de geluids recorder te verbinden. Het gebruik van en externe audio recorder brengt echter wel weer extra handelingen met zich mee en daarmee vergroot je de kans op fouten. Tijdens de montage moet het geluid overigens wel sync gelegd worden met het beeld. Hiervoor kan je onder andere gebruik maken van het clapper board dat verderop in dit artikel behandeld zal worden. Daarnaast zijn is er software beschikbaar die in de meeste gevallen automatisch het geluid, tijdens de montage, sync zal leggen. Dit sync leggen kan met een beetje montage ervaring ook puur op het gehoor gedaan worden maar het kan erg moeilijk zijn om en paar frames verschil te corrigeren. Je hoort en ziet bijvoorbeeld dat het geluid niet sync loopt met het beeld, maar loopt het geluid dan voor of achter op het beeld? En van hoeveel tijdsverschil is er dan spraken? Kortom ideaal zijn deze oplossingen niet. Als tips kan ik geven.

* gebruik altijd een externe microfoon
* gebruik eventueel een externe audio recorder in combinatie met een externe microfoon
* Zorg voor een duidelijk sync punt bij de opnames, gebruik hiervoor bijvoorbeeld en clapper board of en ander auditief en visueel synchronisatie punt.
* Onderschat de waarde van goed geluid niet, geluid is vaak nog belangrijker dan het beeld!


Het vervolg van dit artikel is beschikbaar nadat het wachtwoord is ingevoerd. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een gratis wachtwoord!

Enter password to unlock.
This content is for subscribers only.