Login | Register
 
Email RSS Feed Twitter Facebook YouTube

HET AFNEMEN VAN INTERVIEWS

HET AFNEMEN VAN INTERVIEWS

Bereid je voor en weet wat voor verhaal je wil halen
Het klinkt heel stom want je zal je natuurlijk altijd voorbereiden. Maar voorbereiden is iets anders dan een rijtje vragen van een stuk papier aflezen. Probeer dat velletje papier sowieso te voorkomen. Het maakt de afstand tussen de interviewer en de geïnterviewde zo groot. Het is veel beter om een los gesprek aan te gaan waarin je vooraf wel goed bepaald hebt bepaald in welke richting je het gesprek wil sturen en wat je wil horen.

Stel op het gemak
Vooral doorgewinterde verslaggevers kunnen er een handje van hebben om als een wervelwind een locatie te betreden en even snel een kort interview op te nemen, Realiseer je dat veel mensen nog nooit zijn geïnterviewd en vaak zelfs speciaal naar de kapper zijn geweest (niet letterlijk). Neem genoeg tijd om voor een ontspannen sfeer te zorgen. Praat wat over het weer en leg uit waar het gesprek over zal gaan en hoe de opnames plaats zullen vinden.

Laat de vraag in het antwoord meenemen
Zorg er voor dat de persoon die je interviewt de vraag in het antwoord meeneemt. Dus als je aan iemand vraagt ‘wat is jouw favoriete kleur?’ Dan wil je bijvoorbeeld als antwoord hebben ‘ Mijn favoriete kleur is rood’. Nog beter is en antwoord in de trant van ‘ Mijn favoriete kleur is rood, dat vind ik eigenlijk al mijn hele leven lang de mooiste kleur want.. etc’. Met dergelijke antwoorden kan je in de montage je eigen vraag van het antwoord afknippen of je moet als interviewer bewust een rol binnen de film in willen nemen.

Blikrichting
Ga zo dicht als mogelijk tegen de camera aanstaan en laat de geïnterviewde jou aankijken tijdens het interview. Daarmee krijg je een blikrichting die net niet op de lens is gericht. Als je meerdere personen interviewt moet je de ene keer links en de andere keer rechts van de camera gaan staan. Dan heb je in de montage de beschikking over shots die je beter tegen elkaar weg kan snijden. Je kan mensen ook heel bewust recht in de camera laten praten. Dat kan een keus zijn, laat ze in dat geval naar het logo boven op de zoeker van de camera kijken.

Laat de personen niet het beeld uitkijken, Hiermee bedoel ik dat je iemand bijvoorbeeld iets links in het beeld zet en dan naar rechts laat kijken. Als je een persoon in deze positie naar links laat kijken dan kijkt deze persoon het beeld uit. De blikrichting is dan naar de korte lege ruimte binnen het beeld gericht. Dat wil je liever niet hebben. Het is het prettigst als de personen binnen het beeld wat ruimte in de blikrichting hebben.

Luister goed
Niets is irritanter dan een interviewer die tijdens een interview zo met zijn of haar eigen vragen bezig is dat hij vergeet om te luisteren. Als je luistert tijdens een interview dan kan je direct ingaan op bepaalde antwoorden. Als je dat niet doet kom je niet verder dan het oplezen van een rijtje vragen en dat is iets anders dan een goed gesprek.


Het vervolg van dit artikel is afgeschermd met een wachtwoord. Je kan het wachtwoord gratis ontvangen als je jezelf inschrijft voor de HDSLR35 nieuwsbrief

Enter password to unlock.
This content is for subscribers only.