Login | Register
 
Email RSS Feed Twitter Facebook YouTube

MONTAGE BASIS

MONTAGE BASIS

Iedereen kan knoppen leren drukken en dus kan iedereen met een montage programma leren werken. Goed monteren kan je niet echt leren omdat het zeker ook te maken heeft met talent, het gevoel voor ritme, gevoel voor beeldtaal en het talent om te kunnen vertellen. In dit artikel geen technische verhalen over welke knoppen je moet drukken maar een verhaal over het in elkaar zetten van een verhaal.

Lassen tellen
In het artikel over audio-nabewerking heb ik er al over geschreven. Een van de fouten die je vaak tegenkomt zijn de lassen die netjes precies op de tel van de muziek zijn gemonteerd. Bewust gebruik ik het woord tel omdat je bij dat soort montages de lassen letterlijk uit kan tellen. Dit zegt niet dat je dit nooit moet doen maar wees jezelf er van bewust dat de kijker bewust of onbewust de lassen gaat tellen en de lassen gaat voelen. En juist dat laatste kan en montage slecht maken, een goede las voel en zie je niet een goede las merk je bijna niet op. Het is wel gesteld ook van de gekke als je het ritme van de montage laat bepalen door het ritme dat en muzikant in een stuk muziek heeft gebracht. De montage is leidend en de muziek is begeleidend en als het goed is versterkt de muziek het beeld en niet andersom. Een uitzondering kan bijvoorbeeld een videoclip zijn maar ook daarbij gaat het storen als je op elke klap op de snaredrum een las legt. Bij een goede montage kan je een stuk muziek heel eenvoudig door een ander stuk muziek vervangen en dan zal de montage blijven staan.

Het zal duidelijk zijn dat de sfeer van de muziek wel van groot belang is, in dat verband kan je de muziek natuurlijk niet letterlijk door elk willekeurig ander stuk muziek vervangen.

Vertel het verhaal
Een film kan bestaan uit sfeerbeelden, quotes en sound bytes. Met de quotes en de sound bytes zal het verhaal verteld worden de sfeerbeelden dienen ter ondersteuning. Begin dan ook altijd eerst met het neerleggen van het verhaal en dus met het neerleggen van de quotes en sound bytes. Je wil immers en verhaal vertellen, natuurlijk zijn daar uitzonderingen op bijvoorbeeld clips en mood films maar over het algemeen wil je een verhaal vertellen. Wat? Wie? Waar? Waarom? Wanneer? Waar zijn we? Wat is er aan de hand? Waarom zijn wij er? Wie maakt het verhaal?

Je kan een film beginnen met een korte inleiding waarin je de kijker teased de kijker nieuwsgierig maakt en de aandacht van de kijker krijgt. Dit kan met een hele korte inleiding bestaande uit beelden en of woorden die prikkelen en nieuwsgierig maken. In deze inleiding kan je zelfs al iets weggeven van de ontknoping.

Na deze inleiding die je overigens lang niet altijd zal gebruiken begin je met het vertellen van het verhaal. Probeer een spanningsboog op te bouwen en naar een hoogtepunt toe te werken. Laat eerst zien waar we zijn en met welke personen we te maken hebben. Je hoeft niet direct alle locaties en personen te introduceren deze introducties kan je over de film verspreiden maar het is wel prettig als de kijker zich kan oriƫnteren en zich in kan beelden waar men zich bevindt. Staan we op een donkere bedompte zolderkamer of staan we op een strand bij ondergaande zon? Is het een verhaal over een verliefd stelletje dat over het strand huppelt of het verhaal van iemand die gebukt gaat onder een groot verdriet? Het is goed als de kijkers zich in het verhaal kunnen verplaatsen en dat wordt makkelijker als bepaalde zaken visueel worden.

Haat, afgunst, liefde, betrokken, verwerpen
Het is mooi als de kijker iets met de personen in de film krijgt. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Ik heb in het verleden het programma Schiphol Airport gemaakt en een van de meest dankbare personen in de serie was een douanier die soms heel irritant en vervelend naar de passagiers kon zijn. Je ging die man haten of juist bewonderen maar het was zeker een persoon waarover bijna iedereen wel een mening had. Als hij in beeld kwam wist je gewoon dat er weer iets ging gebeuren. Aan de andere kant was er de mooie stewardess die geregeld langs kwam. De mooie vriendelijke meid, ook daar kon je als kijker iets mee hebben al was het maar om haar verschijning. Dat zijn personen die een film kunnen dragen, dat zijn personen waarmee het dankbaar monteren is. En tijdens de montage kan en mag je bepaalde zaken ook aandikken of extra accentueren. Als iemand een bepaalde zenuw-tic heeft kan je in al het beschikbare materiaal opzoek gaan naar alles dat ook maar een beetje een link heeft met deze tic. Zet deze fragmenten achter elkaar en je zet iemand neer. Iemand waar de kijker een mening over zal hebben. En het hoeft lang niet altijd zo te zijn dat alleen excentrieke mensen geschikt zijn om een verhaal te vertellen. Want ook uit een grijs muisje kan je tijdens een montage van alles halen. Het helpt mij altijd door een titel aan en persoon te hangen. Dus bijvoorbeeld de zenuwpees, de zeurkous, de perfectionist etc. Probeer tijdens de montage al in een vroeg stadium een titel aan een persoon te hangen. Dit kan je tijdens de montage ontzettend helpen om iemand neer te zetten.

Hoofdstukken
Net zoals je aan een persoon een titel kan hangen kan je ook aan bepaalde delen van je film een titel gaan hangen, De ontmoeting, de tegenslag, de ontdekking etc. Ook dit soort titels die je voor jezelf aan bepaalde delen van een film geeft kunnen de montage vereenvoudigen. Je kan dan zelfs per blok gaan monteren en eerst alle blokken los van elkaar monteren en deze daarna samenvoegen tot een film. Hierbij kan je de blokken in takt laten maar vaak zal je deze blokken met elkaar gaan versnijden. Je hebt voor jezelf dan wel de zekerheid dat alle onderdelen aanwezig zijn die nodig zijn om een verhaal te vertellen.


Het vervolg van dit artikel kan gelezen worden nadat het wachtwoord is ingevoerd. Het wachtwoord zal je gratis ontvangen als je ingeschreven staat voor de nieuwsbrief.

Enter password to unlock.
This content is for subscribers only.